DAMAI YANG HILANGTercalar pelangi dihiris gerimis
Senja pun merangkak menutup mentari
Terbias warnanya ke wajah

Lagu kedamaian tiada kedengaran
Bumi yang merekah disirami darah
Kemelut melanda tiada kesudahan
Kemusnahan bermaharajalela

Yang lemah menjadi mangsa

Anak-anak kecil mengongcangkan ibunya
Yang lemah longlai tak lagi bernyawa
Jeritan suara batinnya
Tak siapa mendengarnya

Tergaadaikan maruah oleh janji-janji
Terbayarkah dengan nyawa dan darah
Soalan yang tiada jawapan

Kemanusiaan telah lama hilang
Kini yang tinggal hanya ketakutan
Musnah kasih sayang dan persaudaraan
Tandus akhlak dan keimanan
Menyemai persengketaan

RUPERT GRINT @ RONALD WEASLEYLahir Rupert Alexander Lloyd Grint
24 Ogos 1988 (umur 24)
Hertfordshire, England Flag of England (bordered).svg
Pekerjaan Pelakon
Tempoh aktif 2001–kini

Latar belakang

Keluarga

Rupert merupakan anak sulung kepada Nigel Grint. Rupert mempunyai 3 orang adik perempuan dan seorang adik lelaki.

Personal

Seperti Ron Weasley, Rupert juga takut pada labah-labah. Ketika waktu lapang, Rupert lebih meluangkan masa dalam belajar tunggang basikal roda satu, tunggang basikal roda empat, melukis dan melakar, main golf, berenang dan bermain gitar. Dalam bulan Julai 2004, Rupert telah tamat sekolah Richard Hale dan mengambil peperiksaan GCSE untuk Seni dan Jerman.
Hasil dari lakonan siri-siri "Harry Potter", Rupert Grint telah membeli satu van aiskrim, dengan pembelian van tersebut, Rupert sering berjenaka dengan menyatakan sekiranya kerjaya lakonannya tidak berjaya selepas tamatnya siri Harry Potter, sekurang-kurangnya dia masih memiliki van tersebut. Mengikut dari temubual Emma Watson dengan Conan O' Brien, van terbabit mempunyai semua perasa aiskrim dan taburan atasnya

Filemografi

Tahun Tajuk Watak Nota
2011 Harry Potter and the Deathly Hallows - 2 Ron Weasley
2010 Harry Potter and the Deathly Hallows - 1 Ron Weasley
2008 Harry Potter and the Half-Blood Prince Ron Weasley
2007 Harry Potter and the Order of the Phoenix Ron Weasley
2006 Driving Lessons Ben Marshall
2005 Harry Potter and the Goblet of Fire Ron Weasley
2004 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban Ron Weasley
2002 Harry Potter and the Chamber of Secrets Ron Weasley
Thunderpants Alan A. Allen
2001 Harry Potter and the Sorcerer's Stone Ron Weasley

EMMA WATSON @ HERMIONE GRANGER


Lahir Emma Charlotte Duerre Watson
15 April 1990 (umur 22)
Paris, Perancis Flag of France.svg
Pekerjaan Pelakon, model
Tempoh aktif 2001–kini

Biografi

Kehidupan awal

Watson adalah anak sulung dari dua beradik kepada Chris dan Jacqueline Watson, peguam yang kini bercerai. Adik lelakinya bernama Alex. Sebagai gadis muda, Watson tinggal bersama keluarganya di Oxford, England dan di Paris, Perancis. Dia menghadiri The Dragon School, Sekolah Persediaan terkenal di Oxford.
Sebelum berlakon dalam filem Harry Potter, pengalaman berlakon Watson terhad, hanya peranan kecil dalam lakonan sekolah termasuk Arthur: The Young Years dan The Happy Prince. Aktiviti sekolah lain termasuk Daisy Pratt Poetry Competition, dalam mana, pada usia tujuh tahun, dia memenangi tempat pertama bagi usianya

Filemografi

Tahun Tajuk Watak Catitan
2001 Harry Potter and the Philosopher's Stone Hermione Granger Tajuk di Amerika Syarikat Harry Potter and the Sorcerer's Stone.
2002 Harry Potter and the Chamber of Secrets Hermione Granger
2004 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban Hermione Granger
2005 Harry Potter and the Goblet of Fire Hermione Granger
2007 Harry Potter and the Order of the Phoenix Hermione Granger
Ballet Shoes Pauline Fossil Dibuat untuk BBC1
2008 The Tale of Despereaux Princess Pea penggunaan suara
Harry Potter and the Half-Blood Prince Hermione Granger Dijadual keluar 17 July 2009.[1]
2009 Napoleon and Betsy[2] Betsy Belum disahkan.
2010 Harry Potter and the Deathly Hallows - 1 Hermione Granger Dijadual keluar 19 November, 2010.[3].Penerbitan disahkan.
2011 Harry Potter and the Deathly Hallows - 2 Hermione Granger Penerbitan disahkan.

DANIEL RADCLIFFE @ HARRY POTTER

daniel radcliffe

Tarikh Lahir
23 Julai 1989, Fulham, London, England, UK

Nama lahir
Daniel Jacob Radcliffe

Nickname
dan

ketinggian
5 '5 ¼ "(1,66 m)

Biografi mini

Daniel Jacob Radcliffe dilahirkan pada petang 23 Julai, 1989 Alan Radcliffe dan Marcia Gresham. Beliau bermula persembahan dalam produksi sekolah kecil sebagai budak muda. Soon cukup, beliau mendarat peranan dalam David Copperfield (1999) (TV), sebagai David Copperfield muda. Beberapa tahun kemudian, beliau mendarat peranan sebagai Mark Pendel di Tukang Panama (2001), anak Harry dan Louisa Pendel (Geoffrey Rush dan Jamie Lee Curtis). Lee Curtis telah sememangnya menunjukkan kepada ibu Daniel bahawa dia boleh menjadi Harry Potter sendiri. Tidak lama kemudian, Daniel telah dibuang sebagai Harry Potter oleh pengarah, Chris Columbus dalam filem yang melanda teater di November 16, 2001, Harry Potter dan Batu Sorcerer (2001). Beliau telah diiktiraf di seluruh dunia selepas filem ini telah dikeluarkan. Menyenangkan penonton dan pengkritik di mana-mana, penggambaran sekuelnya, Harry Potter dan Dewan Rahsia (2002), dimulakan sejurus selepas itu. Beliau muncul lagi sebagai Harry dalam Harry Potter dan Tawanan Azkaban (2004) diarahkan oleh Alfonso Cuarón, dan kemudian muncul dalam Harry Potter dan Piala Api (2005) yang diarahkan oleh Mike Newell. Tidak lama selepas itu, dia selesai penggambaran Disember Boys (2007) di Adelaide, Australia, Kangaroo Island, dan Geelong, Australia yang bermula pada 14 November, 2005 dan berakhir pada bulan Disember. On January 27, 2006, beliau menghadiri Anugerah South Bank Papar membentangkan anugerah untuk "Breakthrough Artist of the Year" kepada Billie Piper. Dan reprized watak beliau yang terkenal sekali lagi untuk ansuran seterusnya siri Harry Potter, Harry Potter dan Perintah Phoenix (2007). Pada bulan Februari 2007 beliau mengambil peranan peringkat pertama di West End bermain Equus untuk pujian di seluruh dunia dari peminat dan pengkritik sama. Beliau telah selesai penggambaran filem TV Jack My Boy (2007) (TV), yang akan ke udara pada 11 November 2007 di UK.

Dunia Iqmar Effendy

DISCLAIMER"INI ADALAH BLOG PERSONAL IQMAREFFENDY99BLOGSPOT[DOT]COM.SEMUA ENTRI DAN GAMBAR DI DALAMNYA ADALAH KISAH DAN MILIK DARI TUAN PUNYA BLOG SENDIRI. DI LARANG KERAS MENGAMBIL GAMBAR DI DALAM BLOG INI UNTUK TUJUAN APAPUN TANPA SEIZIN TUAN PUNYA BLOG. MAAF ATAS PENGGUNAAN GANTI NAMA 'AKU' UNTUK BLOGGER YANG LEBIH DEWASA. SEBARANG PERTANYAAN BOLEH HUBUNGI IQMAR EFFENDY."