RUMAH HOGWARTS

 Gryffindor

Rumah di Hogwarts
Gryffindor
Gryffindor
Pengasas Godric Gryffindor
Warna Rumah Merah dan Kuning keemasan Gryffindorcolours.svg
Logo Singa
Ketua Rumah Minerva McGonagall
Pintu Masuk Potret Perempuan Gemuk
Hantu Rumah Nicholas de-Mimsy Porpington
Rumah Gryffindor menghargai keberanian dan kesetiaan melampaui segala-galanya. Jatanya mempunyai lambang singa, dan warna yang digunakan ialah merah dan emas. Sir Nicholas de Mimsy-Porpington yang lebih dikenali sebagai Nick yang Hampir Tidak Berkepala merupakan hantu yang mewakili rumah ini. Mengikut J.K. Rowling , rumah Gryffindor berkitar dan mempunyai kaitan dengan unsur api. Pengasas rumah ini ialah Godric Gryffindor. Untuk menampakkkan lagi kaitan rumah ini dengan elemen api, alumni daripada pasukan Gryffindor seperti Albus Dumbledore dan Minerva McGonagall, kelihatan menggemari menggunakan elemen tersebut sebagai senjata pilihan.
Sungguhpun rumah ini dianggap sebagai rumah yang protagonis namun tidak kesemua pelajar Gryffindor baik hati. Contohnya Cormac McLaggen, beliau merupakan seorang yang menampilkan kualiti pelajar Gryffindor yang kurang baik. Hal ini adalah kerana, beliau seorang yang panas baran, bongkak, dan tidak menyukai sesuatu yang tidak mengikut kehendak atau citarasanya. Dia tidak menyukai Ronald Weasley hanya kerana Ron telah mengalahkan beliau dalam pemilihan sebagai Beater untuk pasukan Quidditch Gryffindor. Contoh lain ialah seperti Romilda Vane yang suka menipu dan licik kerana beliau pernah cuba untuk menggoda Harry Potter dengan menggunakan ubat pengasih. Beliau juga bersikap meninggi diri terhadap Neville Longbottom dan Luna Lovegood. Walau bagaimanapun, sifat kedua-dua mereka yang tegar dan yakin terhadap diri sendiri membolehkan mereka untuk dikisihkan ke pasukan Gryffindor. Walau bagaimanapun pemilihan Peter Pettigrew untuk menyertai pasukan ini amat meragukan. Hal ini kerana, beliau seorang yang penakut dan suka mengampu dan hanya beliau seorang sahaja dari pasukan Gryffindor yang menyertai Death Eater.
Terletak di salah satu menara tertinggi di Hogwarts, tempat untuk memasuki bilik umum pasukan ini terlaetak di tingkat tujuh menara tersebut dan dikawalselia oleh potret Perempuan Gemuk yang sering memakai pakaian berwarna merah jambu yang hanya membenarkan mereka yang mempunyai kata laluan yang betul sahaj boleh memsuki bilik umum tersebut.
Ketua Pasukan rumah ini buat masa sekarang ialah Professor Minerva McGonagall.
Nama-nama pelajar dari pasukan ini:

Hufflepuff

Rumah di Hogwarts
Hufflepuff
Hufflepuff
Pengasas Helga Hufflepuff
Warna Rumah Kuning dan Hitam Hogwarts Hufflepuff colors.svg
Logo Badger
Ketua Rumah Pomona Sprout
Pintu Masuk -
Hantu Rumah Friar Gemuk
Rumah Hufflepuff telah diasaskan oleh Helga Hufflepuff yang menhargai kerja keras, kesetiaan, toleransi, dan keadilan melampaui segala-galanya. Lambangnya mempunyai gambar badger, dan warna seperti kuning dan hitam. Friar Gemuk merupakan hanyu yang mewakil pasukan ini. Mengikut J. K. Rowling, pasukan Hufflepuff berkaitan dengan elemen tanah. Asrama pasukan ini terletak di bawah tanah (berkaitan elemen tanah) dan pintu masuknya terletak di kawasan dapur yang mempunyai satu potret lukisan yang memerlukan kata laluan untuk memasukinya. Bilik ini dipenuhi dengan langsir-langsir tergantung yang berwarna kuning dan kerusi duduk yang besar yang turut mempuyai terowong bawah tanah yang menuju ke asrama tang mempunyai pintu yang bulat.[1] Jarang nama pelajar-pelajar dari rumah ini terlibat dalam siri Harry Potter ini secara umumnya.
Ketua Pasukan rumah ini buat masa sekarang ialah Profesor Pomona Sprout.
Nama-nama pelajar yang berasal dari rumah ini:

Ravenclaw

Rumah di Hogwarts
Ravenclaw
Ravenclaw
Pengasas Rowena Ravenclaw
Warna Rumah Biru dan Kelabu Hogwarts Ravenclaw colors.svg
Logo Helang
Ketua Rumah Filius Flitwick
Pintu Masuk Knight Statue
Hantu Rumah The Grey Lady
Rumah Ravenclaw menghargai kebijaksanaan, kreativiti, kecerdikan dan kepandaian. Jatanya mempunyai lambang burung helang dan warnanya pula ialah biru dan gangsa (diubah kepada biru dan perak di dalam filem). Hantu pasukan ini ialah Grey Lady, yang kemudiannya diketahui sebagai anak perempuan kepada Helena Ravenclaw di mana Rowena Ravenclaw ialah neneknya. Mengikut J.K. Rowling, rumah ini mempunyai kaitan dengan elemen udara.
Rowena Ravenclaw sendiri digambarkan sebagai perempuan yang cantik, di mana masih lagi diikuti oleh pasukannya. Daya penarik bersama kecantikan dan kecerdikan bagi pelajar perempuan rumah ini ialah perkara biasa di mana pelajarnya seperti Cho Chang digambarkan sebagai sangat cantik, dan adik-beradik kembar Patil iaitu Padma Patil dan Parvati Patil (Parvati berada di rumah Gryffindor) juga dikatakan sebagai gadis tercantik oleh Dean Thomas. Luna Lovegood pula semasa mengikut Harry ke parti Horace Slughorn juga dikatakan cantik di mana beliau menjadi bahan cemburuan pelajar lain. Helena Ravenclaw, anak perempuan kepada Rowena, juga dikatakan hantu yang aga angkuh walaupun cantik. Walaubagaimanapun, hanya Myrtle Mengerang yang dari pasukan ini yang seing dibuli akibat kekuranganya dari segi luaran.
Asrama pasukan ini terletak di menara barat Hogwarts. Bilik umum mereka pula digambarkan sebagai bilik yang penuh dengan langsir biru yang bergantungan dengan kerusi duduk yang besar dan kubah silingnya pula dicatkan gambar bintang-bintang. Di dalam bilik tersebut juga mempunyai satu patung Rowena Ravenclaw yang sedang memakai mahkotanya. Harry juga perasan bahawa bahagian bilik ini mempunyai pemandangan gunung yang mengelilinginya. Untuk memsuki bilik ini, satu teka-teki perlu diselesaikan, berbanding rumah-rumah lain yang memerlukan kata laluan ntuk memasuki bilik umum mereka.
Ketua Pasukan rumah ini buat masa sekarang ialah Profesor Filius Flitwick.
Nama-nama pelajar yang berasal dari rumah ini:

Slytherin

Rumah di Hogwarts
Slytherin
Slytherin
Pengasas Salazar Slytherin
Warna Rumah Hijau dan Perak Hogwarts Slytherin colors.svg
Logo Ular
Ketua Rumah Severus Snape (diganti oleh Horace Slughorn)
Pintu Masuk -
Hantu Rumah Baron Berdarah
Seperti pengasasnya Salazar Slytherin, rumah Slytherin menghargai keinginan, kelicikan, yang pintar akal, dan yang paling utama: berdarah tulen. Kebanyakkan pelajar rumah ini menunjukkan amalan Machiavellianisme yang tinggi selain gilakan kuasa. Haiwan yang mewakili pasukan ini adalah ular air yang berwarna perak, dan warna rumah yang mewakili rumah mereka pula ialah hijau dan perak. Baron Berdarah ataupun dikenali sebagai Bloody Baron yang merupakan hantu mewakili pasukan ini. Mengikut kata J. K. Rowling, pasukan Slytherin ini mempunyai kaitan dengna unsur air. Asrama dan bilik umum pasukan ini dapat dimasuki melalui dinding batu yang terdedah di kawasan kurungan bawah tanah. Bilik umum mereka adalah panjang, rendah dan mempunyai gaya seperti kurungan bawah tanah yang terletak di bawah tasik Hogwarts, dan dihiasi dengan lampu yang berwarna hijau dan kerusi berukir.
Sehingga penghujung Harry Potter dengan Putera Berdarah Kacukan, ketua pasukan rumah Sytherin ialah Profesor Severus Snape. Selepas Profesor Snape lari dengan para Death Eater, Profesor Horace Slughorn telah menggantikan jawatan tersebut, yang sebelum ini pernah dijawat beliau sebelum bersara iaitu sebelum diambil semula untuk bekerja.
Harry Potter mepunyai pandangan yang kurang baik terhadap pasukan ini dan telah meminta Topi Pengisih untuk tidak mengisihkan beliau ke rumah ini kerana reputasi negatif rumah ini. Hagrid juga pernah memberitahu beliau bahawa, "Tidak ada ahli sihir yang tidak baik tidak berada dalam pasukan Slytherin." Walau bagaiamanapun, ia kelihatan seperti satu cubaan Hagrid untuk memperbesarkan cerita tentang Sirius Black (yang merupakan seorang Gryffindor sebelum diketahui oleh Hagrid) yang kononya merupakan pengikut Lord Voldemort (ironiknya penjahat sebenar ialah Peter Pettigrew, yang juga seorang ahli pasukan Gryffindor). Walau bagaimanapun, masih tidak dapat dinafikan banyak ahli sihir jahat yang berasal dari pasukan ini, termasuklah Voldemort, Keluarga Malfoy, Bellatrix Lestrange, Avery, dan Wilkes. Walau bagaimanapun, Salazar Slytherin bukanlah seorang ahli sihir yang jahat. Hal ini disebabkan beliau mempunyai impian yang malangnya termasuklah sifat mementingkan diri sendiri dan suka bersaing. Terdapat juga ahli pasukan ini yang baik hati seperti Horace Slughorn, Severus Snape (selepas kebaikannya diketahui dalam buku terakhir), Phineas Nigellus Black (walaupun menggunakan bahasa kasar seperti "darah lumpur" [HP7]), Andromeda Tonks, dan Regulus Black.
Topi Pengisih mendakwa bahawa faktor darah tulen merupakan kriteria utama dalam pemilihan pelajar untuk ke rumah ini, walaupun hanya baru disebut dalam buku yang kelima. Walau bagaiamanapun, ini dapat membuktikan bahawa antara kriteria yang dipilih ialah: sama ada seseorang itu mempunyai sifat yang ideal untuk dipilih ke pasukan ini berbanding faktor keturunan seseorang itu. Contohnya, terdapat juga pelajar yang bukan berdarah ahli sihir (Muggle) dan berdarah campuran seperti Snape dan Voldemort sendiri. Dalam Harry Potter dengan Azimat Maut, sekumpulan Snatcher mendakwa bahawa "tidak banyak "darah lumpur" dimasukkan ke pasukan Slytherin. Hal ini membuktikan sungguhpun pelajar Muggle adalah jarang, namun ini tidak bermakna tiada pelajar Muggle yang tersenarai dalam pasukan ini.
Mengikut Albus Dumbledore dalam Harry Potter dan Bilik Rahsia, antara kualiti yang turut menjadi dambaan ini ialah Parseltongue, pintar akal, kesungguhan, dan sedikit sifat yang suka melangar peraturan. Yang beliau pelikkan ialah, sifat itu semua terdapat pada Harry sendiri.
Berbeza dengan kehendak pengasas yang lain, Salazar Slytherin mahukan polisi yang lebih ketat dalam kemasukan pelajar: hanya mereka yang berdarah tulen sahaja akan dipilih. Kontroversi ini telah menyebabkan Salazar meninggalkan sekolah dan Bilik Rahsia. Seribu tahun kemudian, pasukan Slytherin masih mempunyai pengaruh yang kuat walaupun kini mereka terpaksa menerima mereka yang berdarah campuran (separuh Muggle, separuh ahli sihir) seperti Voldemort dan Severus Snape.
Sungguhpun Harry menggambarkan kebanyakan pelajar pasukan ini sebagai pembuli, nakal dan jahat, rumah ini turut menampilkan kisah dramatis penyesalan. Contohnya, Snape, seorang ahli pasukan ini (malah beliau pernah menjadi Ketua Pasukan ini), telah menghabiskan usia dewasanya untuk Kumpulan Phoenix dan dalam Azimat Maut, Harry telah terhutang budi terhadap beliau dan menganggap Snape sebagai seorang lelaki yang paling berani pernah beliau temui. Regulus, bekas seorang Death Eater dan merupakan adik kepada Sirius Black, telah berpaling tadah terhadap Voldemort pada usia 17 tahun, hingga sanggup terkorban bagi memastikan Voldemort menjadi manusia biasa yang akan mati. Malahan Draco Malfoy, musuh paling ketat Harry mempunyai nilai moral yang tinggi kerana beliau tidak sanggup berkorban untuk kejahatan yang sebenar. Ibunya, Narcissa Malfoy turut mengkhianati Voldemort atas sebab risaukan keselamatan anaknya. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa kualiti utama rumah Slytherin ialah (pandai akal, licik, dan pentingkan diri) bukanlah sikap utama pelajar mereka. Pelajar ini hanya mudah tertarik ke arah kejahatan. Sebegai contoh, Horace Slughorn, beliau sorang yang baik hati dan sayangkan pelajar cuma beliau lebih tertarik untuk berkawan dengan pelajar yang agak cemerlang dan berpengaruh atas sebab kepentingan diri sendiri.
Apabila Voldemort percaya yang beliau hampir membunuh Harry, Voldemort mendakwa yang beliau akan menghapuskan ketiga-tiga pasukan lain dan akan memaksa pelajar-pelajar Hogwarts yang lain untuk menyertai pasukan Slytherin sahaja. Walau bagaiamanapun, setelah kekalahan dan kematian beliau, pasukan ini tidak lagi hanya mementingkan kemasukan pelajar yang berdarah tulen sahaja. Namun, reputasi pasukan ini sebagai rumah untuk pelajar yang jahat masih kekal.[2]
Antara ahli Slytherin yang agak terkenal ialah:

Lihat juga

staf hogwarts

Profesor

Kini (1997)

Lepas

Penjagaan Makhluk Ajaib
Transfigurasi
Posyen
Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam
Pengajian Muggle
 • Charity Burbage (?–1997)

Akan datang

Pengetua

Ketua rumah

Rumah Gryffindor
 • Godric Gryffindor (kk.1000–?)
 • Albus Dumbledore (kk.1938–kk.1955)
 • Minerva McGonagall (?–?)
Rumah Ravenclaw
 • Rowena Ravenclaw (kk.1000–?)
 • Filius Flitwick (?–)
Rumah Hufflepuff
 • Helga Hufflepuff (kk.1000–?)
 • Pomona Sprout (?–)
Rumah Slytherin
 • Salazar Slytherin (kk.1000–?)
 • Phineas Nigellus Black (tidak diketahui)
 • Horace Slughorn (?–kk.1940s)
 • Severus Snape (kk.1980–1997)
 • Horace Slughorn (Jun 1997–)

Staf lain

Hantu rumah

mata pelajaran hogwarts

Mata Pelajaran Teras

Transfigurasi

Sebagai satu seni metamorfosis, Transfigurasi ialah mengubah bentuk dan keadaan sesuatu objek. Subjek ini lazimnya boleh dilakukan dengan tumpuan penuh, hayunan tongkat sakti yang tepat dan pengucapan jampi yang betul. Salah satu mata pelajaran yang leceh dan sukar, subjek ini sememangnya memerlukan pemerhatian dan usaha yang sangat kuat. Transfigurasi diajar secara teras bagi tahun pertama hingga tahun kelima dan menjadi subjek pilihan pada tahun keenam dan ketujuh bagi tahap U.S.S.M.
Albus Dumbledore pernah mengajar subjek ini sebelum menjadi pengetua dan diambil alih kemudiannya kini oleh Minerva McGonagall, yang juga seorang guru yang berkebolehan dan tegas serta mengambil berat dalam hal disiplin pelajar. Selepas peristiwa pecah masuk Death Eater ke Hogwarts, McGonagall terpaksa mengambil alih jawatan Pengetua dan tidak diketahui lagi sama ada pengajar baru atau beliau sendiri mengajarnya.
Terdapat kebarangkalian yang menyatakan Ketua Rumah Gryffindor terikat dengan jawatan pengajar Transfigurasi.

Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam


Latar kelas Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam yang sering digunakan dalam filem sejak Harry Potter and the Chamber of Secrets.
Suatu ilmu tentang teknik mengelak, menghalang atau menghapuskan ilmu hitam dd makhluk jahat seperti Boggarts. Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam wajib dipelajari bagi tahun pertama hingga kelima dan pilihan bagi tahap U.S.S.M.
Jawatan ini pernah dipohon oleh Lord Voldemort sebanyak dua kali tetapi ditolak. Menurut Dumbledore, sejak dari itu, tiada seorangpun guru subjek ini yang dapat bertahan lebih dari setahun di Hogwarts. Ini menyebabkan mutu dan cara penyampaian mata pelajaran ini berlainan dari tahun ke tahun kerana perbezaan pengajar.
Sejak kedatangan Severus Snape ke Hogwarts sebagai guru, beliau telah memohon untuk jawatan ini tetapi ditolak Dumbledore malah menawarkan Snape jawatan guru Posyen. Oleh kerana semua guru Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam meninggalkan Hogwarts setiap tahun, Snape sentiasa memohon akan jawatan ini tetapi tetap ditolak yang berkemungkinan latar belakangnya sebagai penyokong Lord Voldemort. Terdapat spekulasi mengatakan, jika Dumbledore memberi jawatan itu kepada Snape, subjek itu akan lebih mempengaruhinya kearah kejahatan.
Pada masa kedatangan Harry Potter ke Hogwarts, kepercayaan yang mata pelajaran ini disumpah memang dipegang oleh semua warga Hogwarts. Maka, Gilderoy Lockhart dikatakan satu-satunya pengganti Profesor Quirrell. Tiga tahun kemudian, setelah kepercayaan tentang sumpahan ke atas subjek itu berleluasa, Dumbledore amat sukar untuk mencari pengganti sehinggakan Kementerian Sihir meletakkan Dolores Umbridge sebagai pengajar. Walau bagaimanapun, selepas Umbridge berundur, Dumbledore memberikan jawatan itu kepada Snape juga akhirnya setelah lama diidamkannya. Tetapi, Snape turut menjadi mangsa sumpahan ketika beliau turut meninggalkan Hogwarts selepas pembunuhan Dumbeldore dan menjadikan kekosongan jawatan itu sekali lagi.
Dalam enam siri yang pertama, pengajar Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam memainkan peranan utama dalam cerita; yang berakhir dengan meninggalkan jawatan itu dan digantikan, atau dipaksa untuk diberhentikan, mahupun terbunuh.

Senarai Pengajar Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam

Pengajar mata pelajaran Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam termasuklah:

Mantera

Satu pergerakan dan manipulasi ke atas suatu objek dan ciptaan oleh fenomena yang ditentukan oleh hayunan tongkat sakti dan pengucapan jampi yang betul. Kelas ini merupakan antara kelas yang bising kerana sekumpulan pelajar akan berlatih bagaimana menggerakkan suatu objek ke arah mereka dan pada masa yang sama akan membuatkan yang lain ketawa dengan kuat kerana kesilapan dalam mantera tersebut. Mantera di ajar bagi pelajar tahun pertama hingga tahun kelima dan pilihan bagi pelajar U.S.S.M. tahun keenam dan ketujuh.
Filius Flitwick merupakan pengajar subjek ini pada ketika ini dan mata pelajaran ini merupakan mata pelajaran yang akan diajar J. K. Rowling jika beliau merupakan pengajar di sana.

Posyen

Seni membuat posyen untuk menimbulkan kesan magis. Pembuatan posyen amatlah leceh dan arahan harus dituruti sebulat-bulatnya untuk memperoleh keputusan yang dikehendaki. Posyen diajar bagi pelajar tahun pertama hingga tahun kelima dan pilihan bagi pelajar U.S.S.M. tahun keenam dan ketujuh.
Severus Snape merupakan pengajar Posyen dari siri pertama hingga siri kelima, walaupun beliau amat mengkehendaki jawatan pengajar subjek Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam. Walaupun beliau seorang guru yang bertauliah, beliau amat tidak adil dalam hal disiplin dan sering mengambil kesempatan dalam mengenakan pelajar yang tidak digemarinya seperti Neville Longbottom (kerana kelemahannya dalam pelajaran) dan Harry Potter (kerana perasaan benci terhadap bapa Harry). Pelajar dari rumah (Slytherin) amat menyukai kelasnya kerana sikap Snape yang sering berat sebelah.
Horace Slughorn merupakan seorang pengajar Posyen Hogwarts sebelum Snape mengajar di sekolah itu. Slughorn menjawat jawatan itu untuk satu tempoh yang lama dan pelajarnya termasuklah Tom Riddle, Lily Evans, James Potter, Sirius Black, Peter Pettigrew, Bellatrix Lestrange dan Snape sendiri. Apabila Snape menyandang jawatan guru Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam, Slughorn telah diminta untuk kembali dari persaraanya untuk mengajar subjek ini.
Minerva McGonagall menjelaskan kepada Harry pada nasihat kerjayanya yang mata pelajaran ini amatlah penting untuk diambil pada tahap U.S.S.M. untuk menjadi seorang Auror.
Terdapat kebarangkalian yang menyatakan Ketua Rumah Slytherin terikat dengan pengajaran Posyen.

Astronomi


Latar kelas Astronomi yang digunakan dalam filem
Astronomy di Hogwarts boleh dikatakan melibatkan penamaan dan menghampiri konsep astrologi. Lazimnya pelajar dikehendaki menamakan bintang, buruj, planet dan bulannya serta mengetahui kedudukan dan pergerakannya lalu melengkapkan carta. Kelas ini berada di menara yang tertinggi. Astronomi diajar bagi pelajar tahun pertama hingga tahun kelima dan pilihan bagi pelajar U.S.S.M. tahun keenam dan ketujuh.
Profesor Sinistra merupakan pengajar mata pelajaran ini buat waktu sekarang.

Sejarah Sihir

Pembelajaran sejarah dunia Sihir. Sejarah Sihir diajar bagi pelajar tahun pertama hingga tahun kelima dan pilihan bagi pelajar U.S.S.M. tahun keenam dan ketujuh.
Pengajar subjek ini ialah Profesor Binns, tidak begitu menarik malah membosankan. Beliau merupakan satu-satunya hantu yang mengajar; ada yang mengatakan beliau sendiri tidak menyedari kematiannya. Dia bangun dari tempat duduknya di bilik staf dan mendapati badannya tertinggal di belakang.
Binns menghabiskan waktu kelasnya dengan bersyarah, dan seperti tidak kisah yang ahli kelasnya tidak menumpukan perhatian kepadanya.

Herbologi

Kajian tentang tumbuhan sihir (seperti mandrake), cara menjaga, menggunakan atau mengatasinya. Herbologi dijalankan di rumah hijau. Pelajar tahun pertama menggunakan Rumah Hijau Satu kerana Rumah Hijau Tiga (yang mulai digunakan pada tahun kedua) mempunyai tumbuhan yang lebih berbahaya. Mantera diajar bagi pelajar tahun pertama hingga tahun kelima dan pilihan bagi pelajar U.S.S.M. tahun keenam dan ketujuh.
Pomona Sprout merupakan pengajar Herbologi buat ketika Harry bersekolah. Herbologi merupakan satu-satunya subjek yang boleh dikuasai oleh Neville Longbottom yang kemudiannya dia pula mengajar subjek ini setelah tamat sekolah.

sukan hogwats


Quidditch

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Quidditch merupakan permainan bola udara yang dimainkan di atas penyapu terbang, permainan yang ibarat bola sepakpolo atau bola keranjang. Ia digunakan oleh J. K. Rowling dalam siri novel Harry Potter.
Quidditch merupakan permainan terkenal di alam sihir. Terdapat pasukan profesional dan Hogwarts turut mempunyai pasukan yang mewakili rumah masing-masing. Dalam buku keempat, Harry telah menyaksikan perlawanan Piala Dunia Quidditch bagi pasukan antarabangsa. Quidditch telah memainkan peranan penting dalam enam buku pertama tetapi Rowling mengatakan yang perlawanan Quidditch terakhir yang ditulisnya adalah dalam buku keenam.[1]

Isi kandungan

  [sorokkan

[sunting]Peraturan

Rencana utama: Peraturan Quidditch
Quidditch dimainkan di padang berbentuk lonjong dan mempmunyai tiga gelung gol di setiap dua hujung. Pasukan yang memperoleh paling banyak mata akan menang. Terdapat tujuh pemain dalam pasukan: satu Penjaga (Keeper), dua Pemukul (Beaters), tiga Pengejar (Chasers), dan satu Pencari (Seeker). Mereka pula memainkan empat jenis bola iaitu sebiji Quaffle, dua biji Bludger dan sebiji Snitch, yang memberikan nama kepada permainan tersebut: Quidditch (Quidditch, Bludger, Bludger, Snitch).
Quaffle tidak berapa penting dan lebih kurang sama dengan bola dalam permainan Muggle, walaupun telah dijampi supaya menjadi perlahan apabila jatuh dan lebih mudah dipegang. Pengejar yang menguruskannya dengan cuba membalingnya ke dalam salah satu gelung pihak lawan dan beroleh sepuluh mata. Penjaga menjaga gegelung dari dimasukinya. Dua bola besi berat yang dipanggil Bludger berterbangan dan Pemukul menggunakan bet untuk mempertahankan pasukannya atau untuk memukulnya ke arah pihak lawan. Akhir sekali, bola kecil bersayap iaitu Snitch Emas yang terbang laju dan tinggi. Pencari ditugaskan untuk mencari dan mendapatkannya. Dengan melakukannya, pasukannya akan memperoleh 150 mata dan permainan tamat, dan lazimnya pihak yang memperoleh Snitch memenangi perlawanan. Pemain masih boleh menangkap Snitch dan kalah jika pasukan lawan sudahpun mengungguli permainan dengan melebih 150 mata dari pasukan yang menangkapnya.

[sunting]Sejarah

Permainan penyapu muncul apabila penyapu terbang mula dikembangkan untuk membolehkan penerbang melakukan belokan tajam dan mempelbagaikan ketinggian dan laju. Lukisan sihir awal menunjukkan bagaimana sukan penyapu bermula.
Perlumbaan penyapu tahunan yang diraikan di Sweden bertarikh abad ke-10. Peserta dari Kopparberg ke Arjeplog, jarak yang lebih 300 batu. Landasan lumbanya melalui penempatan nagadan trofi besar dibentuk seperti naga Muncung-Pendek Sweden diberi. Kini, ia adalah pertandingan antarabangsa.
Lukisan terkenal Günther der Gewalttätige ist der Gewinner ("Gunther yang Ganas Ialah Pemenang"), bertarikh 1105, menunjukkkan orang Jerman zaman dahulu memainkan permainanStitchstock. Pola dua puluh kaki diletakkan kantung naga yang mengembung. Seorang pemain di atas penyapu ditanggungjawabkan untuk menjaga kantung tersebut. Penjaga kantung itu diikat di pola tersebut dengan tali di keliling pinggang, maka dia tidak boleh terbang lebih sepuluh kaki dari tempat itu. Pemain lain akan mengambil giliran untuk terbang menghampipri kantung tersebutu untuk dibocorkan dengan hujung penyapu yang ditajamkan. Penjaga kantung dibenarkan membawa tongkat sakti untuk menghalang serangan itu. Permainan tamat apabil kantung benar-benar habis dibocorkan, atau penjaga kantung berjaya menjampi semua pihak penyerang.
Telah dicadangkan yang nama "Quidditch" diterbitkan dari nama bola Quaffle, Bludger dan Snitch, walaupun, dalam cerita, permainan tersebubt dinamakan sempena Queerditch Marsh, iaitu ketika versi terawal permainan dimainkan pada kurun kesebelas.
Menurut buku, Quidditch bermula dengan permainan berasaskan penyapu yang mudah, dengan pemain menghantar bola kulit, Quaffle, untuk cuba memasukkannya ke dalam gol di hujung padang. Kemudian, Bludger ditambah dengan batu yang dijampi, mungkin dipengaruhi permainan Scotland yang berisiko tinggi iaitu Creaothceann, yang pemainnya cuba menangkap batu yang jatuh dengan belanga yang diletakkan pada kepala mereka.
Penambahan Snitch Emas timbul daripada sukan sihir awal, yang ahli sihir perlu menangkap Snidget Emas, burung sihir yang pantas bergerak. Pada 1269, Ketua Majlis Penyihir, Barberous Bragge, melepaskan Snidget Emas yang menawarkan 150 galleon (bersamaan lebih sejuta Galleon kini) kepada pemain yang menangkap burung tersebut. Nilai 150 mata kemudian ditambah kepada burung tersebut, dan lama kelamaan Snidget Emas digantikan dengan bola sihir (dicipta oleh Bowman Wright) apabila burung tersebut menjadi sepsis terancam. Terdapat 700 cara untuk membuat faul dalam Quidditch, yang semuanya dilakukan dalam Piala Dunia pada 1473.
Quodpot, berbeza dengan Quidditch, popular di Amerika Syarikat dan Amerika Selatan.

[sunting]Harry Potter sebagi pemain Quidditch


Harry Potter (dilakonkan oleh Daniel Radcliffe) cuba untuk menangkap Snitch.
Harry Potter merupakan pelajar termuda yang lebih sekurun menjadi pemain bagi pasukan rumah Hogwarts. Sebagai Pencari bagiGryffindor, Potter memenangi hampir semua permainan yang dimainkannya kecuali apabila cedera atau tidak mampu. (Walau bagaimanapun, dalam Harry Potter dengan Banduan Azkaban, beliau jatuh dari penyapunya kerana kehadiran dementor). Piala Quidditch dibatalkan kerana Kejohanan Ahli Sihir Trio ketika tahun keempat Potter. Disebabkan perselisihan selepas perlawanan dengan Draco Malfoy, Potter diharamkan oleh Pegawai Penyoal Siasat Hogwarts Dolores Umbridge pada tahun kelima. Pada tahun berikutnya, dia kembali sebagai kapten, walaupun hanya bermain satu perlawanan dengan penuh (permainan kedua, tengkoraknya retak yang menyebabkan pasukannya kalah, dan beliau dalam tahanan ketiga perlawanan ketiga), dia mampu membawa kemengangan Gryffindor dan memperoleh Piala Quidditch Hogwarts.

[sunting]Terjemahan

BahasaQuidditchSnitch EmasQuaffleBludger (Blooder)
Bahasa BulgariaКуидич (Kuidič)Златен Снич ( Zlaten Snitch )Куофъл ( Quafle )Блъджър ( Bludger )
Bahasa CroatiaMetloboj ('broom fight')zlatna zvrčkabalunmaljac
Bahasa Cina魁地奇金色飞贼/金探子鬼飞球/快浮游走球/搏格
Bahasa CzechFamfrpálZlatonkaCamrálPotlouk
Bahasa DenmarkQuidditchGyldne lynTromlerSmasher
Bahasa BelandaZwerkbalGouden SnaaiSlurkBeuker
Bahasa EstoniaLendluudpall


Bahasa FinlandHuispausKultasieppi (sieppi)KaatoRyhmy
Bahasa PerancisQuidditchVif d'orSouaffleCognard
Bahasa YunaniΚουίντιτς (Kuídits)


Bahasa JermanQuidditchGoldener SchnatzQuaffelKlatscher
Bahasa Ibraniקווידיץ'סניץ' הזהבקואפלמרביצן
Bahasa HungaryKviddicsArany cikeszKvaffGurkó
Bahasa ItaliQuidditchBoccino d'OroPluffaBolide (pl. Bolidi)
Bahasa Jepunクィディッチ (Kwiditchi)


Bahasa LithuaniaKvidičasAuksinis šmaukštasKritlisMuštukas
Bahasa NorwayRumpeldunkGullsnoppenSluffenKlabber
Bahasa PolandQuidditchzłoty zniczkafeltłuczek
Bahasa PortugisQuadribol ('four-ball')Pomo de OuroGolesBalaços
Bahasa RomaniaVâjthaţHoţoaică aurie
Balon ghiulea
Bahasa RussiaКвиддич (Kviddič)


Bahasa SerbiaКвидич / KvidičЗлатна Скривалица / Zlatna SkrivalicaКвафл / KvaflБлаџерка / Bladžerka
Bahasa SlovakiaMetlobal ('broom-ball')Zlatá strelaPrehadzovačkaDorážačka
Bahasa SloveniaQuidditchzlati zvizloklštamf
Bahasa SwedenQuidditchgyllene kvickenklonkdunkar

[sunting]Quidditch dalam dunia nyata


Quidditch Lane di Lower Cambourne
Terdapat permainan computer yang mensimulasikan permainan Quidditch.
Terdapat juga cubaan untuk meniru Quidditch dengan menggunakan teknologi yang sedia ada seperti basikal berbanding penyapu.
Sebatang jalan di Lower Cambourne, Cambridgeshire, England dinamakan Quidditch Lane sempena parit kering ("dry ditch") yang dipanggil quidditch dalamBahasa Inggeris lama (istilah yang menurut pemaju dan pihak berkuasa tempatan telahpun wujud sebelum JK Rowling mencipta permainan itu). Peminat Harry Potter sering melawat ke sana.
Perlawanan Quidditch menggunakan kaki telah dimainkan di Salem, Massachusetts pada Oktober 2005. Pasukan sebenar yang main adalah Betas Anonymous Punctuation Pixies an Effortless Edibles Fizzing Whizbees.
Siri Harry Potter rekaan J. K. Rowling

Batu Hikmatbukufilem
Bilik Rahsiabukufilem
Banduan Azkabanbukufilem
Piala Apibukufilem
Kumpulan Phoenixbukufilem
Putera Berdarah Kacukanbukufilem
Azimat Mautbuku(filem)

Watak – Tempat – Sihir – Subjek - Objek - Makhluk - Buk

Dunia Iqmar Effendy

DISCLAIMER"INI ADALAH BLOG PERSONAL IQMAREFFENDY99BLOGSPOT[DOT]COM.SEMUA ENTRI DAN GAMBAR DI DALAMNYA ADALAH KISAH DAN MILIK DARI TUAN PUNYA BLOG SENDIRI. DI LARANG KERAS MENGAMBIL GAMBAR DI DALAM BLOG INI UNTUK TUJUAN APAPUN TANPA SEIZIN TUAN PUNYA BLOG. MAAF ATAS PENGGUNAAN GANTI NAMA 'AKU' UNTUK BLOGGER YANG LEBIH DEWASA. SEBARANG PERTANYAAN BOLEH HUBUNGI IQMAR EFFENDY."